Čím je kváskové pečivo iné?

Kvások je živý organizmus, ktorého základ tvorí len múka a voda – zázrak spočíva v baktériách, ktoré sa v ňom množia samé práve pridaním vody do múky, t.j. spustením hydratácie. O tieto baktérie je potrebné sa starať – ak ste počuli o „kŕmení“ kvásku, to je ono! Minimálne raz za 7 dní sa kvások „kŕmi“ novou múkou. Čím častejšie je však kŕmený a používaný, tým je silnejší a pečie sa s ním jedna radosť. Kvások takto vydrží roky, preto sa aj dedí či pomenúva – ražný kvások našej Lucy s ňou precestoval polku Ameriky a ten pšeničný, tiež nazývaný Luigi, pochádza z Talianska a je darom od ukrajinského pekára Mykolu Nevrev z Bratislavy.

Práca s kváskom je tak časovo náročná a takéto kúsky sú výsledkom nielen niekoľkohodinovej, ale až niekoľkodňovej práce. Každý jeden kus chlebíku či uzlíka je miesený ručne, čo z každého kúsku robí unikát, ktorý prejde našimi rukami. Ale ten výsledok stojí za to! Mäkkučké cesto, v prípade našich uzlíkov aj šťavnatá náplň, a ľahšia stráviteľnosť, keďže mal kvások dostatok času na spracovanie múky.

Ťažko to však opísať len slovami – príďte sa presvedčiť sami!

kvaskova pekaren salio Nitra - pekarka Lucka

Naše kapacity predaja sú obmedzené, preto ak si chcete byť istí, že sa vám ujde aj domov, je možné si chlebík zarezervovať priamo u našich čašníkov alebo v Zdravom obchode v OC Mlyny.

Niektoré z produktov, ktoré u nás môžete nájsť

salió. chlebík 

Špeciálny chlebík vyrobený z kvalitnej pšeničnej múky, domácej celozrnnej kaše a poriadnej dávky zemiakov.

Gazdovský chlebík

Do gazdovského chlebíku Lucy použila ražný kvások, ktorý príjemne dopĺňa celkovú chuť chlebíku. Pri prekladaní bola pridaná  poriadna dávka slaninky a cibuľky so štipkou údenej papriky.

Špaldový chlieb

Do špaldového chlebíka bol použitý tuhý pšeničný kvások Lievito madre. Kombinácia celozrnnej špaldovej múky a bielej špaldovej múky nám vytvára príjemnú orieškovú chuť. 

 

Semiačkový chlebík

Tento chlebík je nutrične obohatený pridaním tekvicových, ľanových, slnečnicových a sezamových semienok s celozrnnou múkou, ktoré ho navyše robia ešte chutnejším a chrumkavejším. 

Kváskové krekry

Naše domáce vegánske krekry plné chia, ľanových, sezamových, slnečnicových a tekvicových semiačok, ktorých „chrumkanie“ je prudko návykové a nebudete chcieť prestať! Podávame ich aj k večerným drinkom alebo si ich môžete zakúpiť rovno aj zabalené domov. 

Kardamónové a škoricové uzlíky

Sladké voňavé špeciály – mäkkučké cesto poprepletané voňavou šťavnatou náplňou. Škorica je jasná voľba, no čerstvo mletý kardamón v týchto uzlíkoch vás tiež „dostane“.